El dia 21 de maig s’han presentat a l’auditori Eduard Toldrà els curtmetratges del projecte Re@cciona 2018. Es tracta dels treballs cinematogràfics realitzats per alumnes de secundària dels instituts vilanovins tractant temàtiques relacionades amb la cultura de la pau, les desigualtats i la vulneració dels Drets Humans.

Al llarg de tot el curs, els joves han participat en un taller de cinema i han treballat conjuntament amb una ONG o associació per elaborar un curtmetratge.
Aquest any han participat en el projecte 256 alumnes de 10 centres: l’institut Dolors, Mallafré, el Manuel de Cabanyes, el Lluch i Rafecas, el Baix a Mar, el col·legi Santa Teresa de Jesús, el Sant Bonaventura, la Divina Providència, l’escola Pia Vilanova, El Cim i La Unitat d’Escolarització Compartida (UEC).

Aquests centres han treballat amb entitats com Oxfam Intermón, Garraf Coopera, l’Espai d’Equitat Municipal, Traca (Servei comarcal de prevenció de dependències), Fundació Kalilujammeh, Càritas, i l’Associació Cat-Fogni. La part cinematogràfica la realitza l’equip de tallerdecinema.com.

Alumnes i representants de les entitats col·laboradores s’han trobat avui per veure els treballs cinematogràfics i compartir reflexions al voltant de la tasca realitzada i de la presa de consciència que suposa pels joves entrar en contacte amb realitats que els resultaven llunyanes o desconegudes.

Aquest curs 2017-2018 el Re@cciona ha arribat a la 8a Edició. Des de l’inici del projecte, el curs 2010-2011, s’han fet 81 curtmetratges i més de 2000 alumnes dels centres de secundària de la ciutat han participat en l’experiència. Després de 8 anys, la proposta s’ha consolidat àmpliament als centres de secundària de Vilanova i la Geltrú i s’està estenent a altres municipis no tan sols de la comarca, sinó a altres províncies o fins i tot a França.

El projecte Re@cciona aporta un format innovador a l’educació en valors a les aules i és una proposta engrescadora tant per l’alumnat, professorat i les ONG i entitats que hi participen. L’aprenentatge respecte a les tècniques cinematogràfiques s’acompanya amb xerrades de persones coneixedores dels temes escollits per l’alumnat de cada centre, introduint reflexions per poder desenvolupar en el guió pel curtmetratge.

El Projecte Reacciona s’emmarca dins les activitats de sensibilització del Pla Director Local de Cooperació i es dirigeix al públic jove. La finalitat és incidir en el foment del compromís cívic i l’educació en els valors del jovent. Esdevé una eina ideal per treballar a les aules el foment de la cultura de la pau, la presa de consciència de les desigualtats i la vulneració dels drets humans. Ha volgut promoure, sempre, la reflexió crítica i la implicació del jovent, tot utilitzant el llenguatge audiovisual. La Diputació de Barcelona dóna suport al projecte Reacciona des de la primera edició.

El cinema és un format idoni per treballar projectes de sensibilització, és estimulant, fomenta el treball en equip, la participació i l’experimentació d’emocions perquè obliga a posar-te “en la pell de l’altre”.

El projecte Reacciona és un treball en equip que l’alumnat treballa durant tot el curs escolar. Primer cal escollir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) sobre el qual volen aprofundir, entendre’l, investigar, parlar amb persones expertes, buscar informació i fer un guió per mostrar les reflexions sobre el tema o les seves propostes en imatges.

Veure els curtmetratges AQUÍ

Més imatges AQUÍ 

El projecte Re@cciona, vuitena edició amb curtmetratges denunciant la desigualtat i la vulneració de drets
Etiquetat a: