Menú

Marc legal

Coneix la legislació sobre entitats i voluntariat

Una associació és una entitat sense ànim de lucre, constituïda voluntàriament per tres o més persones per a complir amb una finalitat d'interès general o particular. Existeixen altres tipus d'entitats sense ànim de lucre com les fundacions, les federacions o les cooperatives sense ànim de lucre.

Totes les associacions han de complir amb la legislació vigent per això és important que les persones representants de l'associació coneguin les principals normatives. Aquestes són:  

  • La llei 4/2008 del Llibre III del Codi Civil de Catalunya relatiu a les persones jurídiques: és una llei cabdal per a totes les associacions, en els aspectes relatius a la constitució,òrgans de govern, estatuts, etc. 

  • La llei 11/2023 de foment de l'associacionisme: és la llei més recent que té com a objectiu consolidar el teixit associatiu, potenciar el reconeixement i simplificar la relació amb l'administració.

  • La llei 25/2015, de voluntariat i foment de l'associacionisme: és una llei adreçada a les entitats que tenen un programa de voluntariat. 

  • Altres lleis d'interès: La llei de protecció de dades, la llei de transparència o l'estatut dels treballadors. A més, les entitats esportives, les de lleure, les culturals i les fundacions i associacions d'utilitat pública tenen normatives sectorials específiques.

Coneix la legislació sobre entitats i voluntariat
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord